Wij gebruiken cookies om de ervaring bij itslearning.nl persoonlijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies

4 onderwijsthema's die baat hebben bij mobile learning

Mobile learning verandert het onderwijs en zelfs de manier waarop we denken. Leerlingen en docenten hebben met onderwijstechnologie meer mogelijkheden dan ooit tevoren. We leren niet meer alleen in het klaslokaal, maar kunnen overal leren waar maar een device en een internetverbinding is.

De rol van de leerling is aan het veranderen, waardoor ook de rol van de docent verandert. Scholen en andere onderwijsinstellingen zijn genoodzaakt om technologie te omarmen, net zoals de mogelijkheden die het met zich meebrengt om leerprocessen te verbeteren. Hieronder enkele thema's waarbij mobile learning de manier waarop we leren en lesgeven verandert:

1. Samenwerkend leren

Samenwerkend leren vindt plaats wanneer twee of meer individuen samen leren. Dit kan gaan om groepsprojecten, discussies, peer feedback, etc. Dit type leren staat leerlingen toe om zelf de leiding te nemen, zodat docenten een stapje opzij kunnen zetten en een faciliterende rol aan kunnen nemen. Mobile learning stimuleert samenwerken door het gebruik van sociale netwerken en tools zoals Google Drive, Dropbox en mobiele apps. Leerlingen en docenten van over de hele wereld komen met elkaar in contact via Google Hangouts en Mystery Skype sessies. We kunnen nu zowel synchroon (tegelijkertijd) als asynchroon (op verschillende tijden) samenwerken en leren met anderen - eigenlijk wanneer we maar willen!

2. Lesgeven met de leerling centraal

Mobile learning helpt om lessen van voornamelijk docent- of methodegericht meer leerlinggericht te maken. In plaats van dat de docent als het ware op een 'podium' lezingen geeft aan leerlingen, kunnen leerlingen veel actiever deelnemen aan de les. Dit geeft hen een gevoel van eigenaarschap over hun eigen leerproces en maakt ze gemotiveerder om te leren. Met mobile learning kunnen leerlingen onderwerpen onderzoeken via internet, gebruikmaken van onderwijskundige apps, communiceren en betere probleemoplossers worden. Met de mogelijkheden van internet en mobiele devices krijgen ze de vrijheid om hun eigen pad te kiezen, waarbij docenten meer als gids fungeren.

3. Gepersonaliseerd leren

Iedere leerling heeft verschillende behoeftes, doelen en beweegredenen. Voor docenten is het belangrijk om te proberen aan de individuele behoeftes van iedere leerling te voldoen. Mobile learning maakt het makkelijker om dit te doen. Leerlingen kunnen kiezen uit verscheidene bronnen en soorten leermiddelen - en ze kunnen op ontelbaar veel manieren hun opgedane kennis demonstreren: via blogs, podcasts, video's, posters, mindmaps, interactieve pagina's of welke web 2.0 tool dan ook. Geeft u uw leerlingen deze kans?

4. Gamification

Gamification is het gebruik van spelenderwijs denken en bewegen om leerlingen te inspireren betrokken te raken bij het leerproces. In zijn rapport over onderwijskundige games stelt Don Menn dat "leerlingen slechts 10% van wat zij lezen en 20% van wat zij horen later kunnen terughalen. Als een mondelinge presentatie aangevuld wordt met visuele elementen stijgt dit getal tot 30%, en als ze iemand observeren die een actie uitvoert terwijl ze het uitleggen, tot 50%. Maar leerlingen herinneren zich 90% als ze de opdracht zelf uitvoeren, zelfs als het slechts als simulatie is."

Gamification is een effectieve manier om leerlingen te helpen informatie vast te houden door ze audio en visuele stimulansen te geven. Het kan een ervaring leveren die is afgestemd op individuele leerlingen, terwijl het feedback geeft die formatieve evaluatie mogelijk maakt. Sociale elementen kunnen er ook gemakkelijk in opgenomen worden. Mobile learning maakt het mogelijk om gemakkelijk gamification in het onderwijs op te nemen, zo wordt leren aansprekender, vermakelijker en leuker. Zie ook deze infographic.

Mobile first - altijd en overal leren met itslearning

itslearning is een innovatieve digitale leeromgeving die docenten helpt uitdagende lessen te geven en de digitaal ingestelde leerlingen van nu te motiveren. Of docenten nu leermaterialen ontwikkelen, opdrachten uitdelen, toetsen afnemen of ouders betrekken; het kan allemaal. itslearning ondersteunt leren en lesgeven altijd, overal en op elk device. Vraag vrijblijvend een persoonlijke online demo aan via onderstaande button.

Vraag persoonlijke demo aan

Whitepapers Brochure Contact