Wij gebruiken cookies om de ervaring bij itslearning.nl persoonlijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies

Persoonlijke vaardigheden meten met het ePortfolio

Persoonlijke kwaliteiten, interesses en vaardigheden van leerlingen kunt u goed naar voren halen met behulp van portfolio’s. Door leerlingen een online portfolio in hun leerplatform te laten bijhouden, betrekt u ze bij hun eigen leerproces. U kunt vakspecifieke en vakoverstijgende portfolio’s inzetten om de leerling in beeld te krijgen.

Bij de ontwikkeling van de leerling gaat het om meer dan alleen hoge cijfers halen. Er wordt onderscheid gemaakt in drie soorten vaardigheden die leerlingen ontwikkelen gedurende hun schoolperiode. Het gaat bij ‘De leerling in beeld’ om vakvaardigheden, algemene vaardigheden en persoonlijke vaardigheden. Oftewel: Kennis, Kunde en Kwaliteiten.

Verhoog de motivatie met een portfolio

Portfolio’s vormen een weerspiegeling van de persoonlijke eigenschappen en vaardigheden van de leerling. De leerling kan bijvoorbeeld foto’s, presentaties, zijn curriculum vitae en een persoonlijk archief aanmaken. Daarnaast kan een pagina ‘Over mij’ en een blog worden toegevoegd. Leerlingen die hun eigen portfolio beheren en zelf bepalen wie welke onderdelen mag zien, ervaren een gevoel van ‘ownership’. Dit brengt een verhoogde motivatie met zich mee.

Geschikt middel voor evaluatie en zelfreflectie

Een online portfolio, oftewel ePortfolio, is een zeer geschikt middel voor evaluatie en zelfreflectie. Laat als mentor uw leerlingen bijvoorbeeld een blog schrijven in het ePortfolio waarin zij hun keuzes, resultaten, vooruitgang en verbeterpunten onder de loep nemen. Zo vormt het een goede bron voor gesprekken tussen leerling en docent, mentor of decaan. Het ePortfolio kan bijvoorbeeld dienen als input voor de studieloopbaanbegeleider om de leerling specifieke vragen te stellen over zijn persoonlijke vaardigheden, of als showcase om externe stagebegeleiders en ouders te laten zien waar de leerling mee bezig is geweest.

 

Kwaliteiten toetsen met portfoliobeoordeling

Portfoliobeoordeling vormt een alternatief op traditionele toetsen, omdat het gaat om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Maar hoe past u dit in de praktijk toe? Voordat u met portfoliobeoordeling begint, stelt u richtlijnen op voor hoe het portfolio van de leerling eruit moet komen te zien: Welke inhoud moet erin opgenomen worden? Wat is vereist en wat is extra? Op welke criteria gaat u het portfolio beoordelen? Maar laat u zich vooral verrassen door de creativiteit en zelfstandigheid die leerlingen als vanzelf tonen wanneer ze een handig platform als het ePortfolio krijgen.

Meer informatie?

Download de gratis whitepaper De leerling in beeld en lees hoe u met het ePortfolio van itslearning de persoonlijke vaardigheden van uw leerlingen in beeld kunt brengen en beoordelen.

Whitepapers Brochure Contact